Gezi & Kamp, Tüm Yazılar

41 Günlük Büyük Rotada Ne Kadar Para Harcadık?

22 Haziran 2022’de Bodrum’dan evimizden yola çıktık. Niyetimiz uzun bir gezi yapmaktı.

İlk durağımız İzmir’di. Ardından sırayla Ayvalık, Assos ve Bozcaada’da kalarak 9 günde Ege’yi geçtik. İstanbul’da önce Küçükçekmece’de, ardından Şile’de aile ziyaretleri yaptık ve Karadeniz bölümüne Abant ile başladık. Abant’tan sonra sırayla Safranbolu, Kastamonu, Sinop, Samsun, Trabzon ve Rize’de konaklayarak Karadeniz’i gezdik. Niyetimizde Artvin’e kadar gitmek vardı ancak bu seferlik vazgeçtik ve Rize’den geri Samsun’a dönüp 1 gece daha kalıp, Ankara’ya geçtik. Oradan da sırayla Frig Vadisi ve İzmir’de kalarak Bodrum’a geri döndük. Toplam 41 gün sonra evimize kavuştuk. Gezinin detaylarını Instagram hesabımda detaylıca anlattım. @sevalyilmazardal

Bu yazıda ise ne kadar para harcadığımızı paylaşmak istedim.

Hesabı yaparken İstanbul ve Ankara’da aile ziyareti yaptığımız kısımları çıkarttık. Zaten o kısımlarda pek masrafımız olmadı. Yapacağımız hesabı toplam 22 günlük bir Ege ve Karadeniz gezisi olarak düşünebilirsiniz.

Yol Masrafı

Yolculuğu 96 model Lada Niva aracımız ile yaptık. Yola çıkmadan önce kapsamlı bir bakım yaptırmıştık. Çok şükür sıfır sorun ile bizi götürdü, getirdi. Ben yola çıkmadan önce “Acaba hangi ilin sanayisine girmek zorunda kalırız?” diye düşünüyordum ama Ladamız beni utandırdı. Bir kez yağ değişimi yaptık o kadar.

Araç benzin ve LPG’li. Yolun neredeyse tamamını gazla gittik. 1 depo benzin doluydu ancak sanıyorum bir kez gaz bittiği için benzine geçtik ve ilk istasyona kadar benzin kullandık ve yine gazla devam ettik.

Toplam 4670 km yol yapmışız. Ve bu yol için yaklaşık 4.600TL’lik yakıt almışız.

Ayrıca Çanakkale Köprüsü, diğer HGS’ler, bir kez taksi ve gidiş-dönüş Bozcaada feribot ücreti dahil yaklaşık 956 TL harcamışız.

TOPLAM: 5.556TL

Konaklama

İstanbul ve Ankara’da ailelerimizde kaldık. O kısımları yazının başında söylediğim gibi tamamen bu hesaptan çıkarttık. Geri kalan 22 gece dışarda kalmışız. İlk durağımız İzmir’di ve benim bir eğitime katılmam gerekiyordu. Eğitim yerine yakın kamp alanı bulamadığımız için o gece (1 gece) otelde kaldık. Yani geri kalan 21 gün çadırımızda uyumuşuz.

Yola çıkmadan önce “Bu kadar uzun süre küçük çocukla ve sürekli yer değiştirerek çadırda kalmak çok zor olur, o yüzden aralarda mutlaka otelde kalırız” diyorduk ancak böyle olmadı. Çamlıhemşin’de bir ara iki gün hasta olduk. O gün otelde mi kalsak diye düşündük ama araçtan o kadar eşyayı indirip tek gece için bir otel odasına yerleşip, sabah yeniden toplanıp arabaya dönmek daha zor geldiği için yine çadırımızda kalmayı tercih ettik. Aynı kamp alanında genelde 1 veya 2 gece kaldık ve sonra yine yola devam ettik.

Kişi başı fiyat veren yerler de vardı, araç başına verenler de. Ben burada anlatması kolay olması için gecelik toplam ödediğimiz rakamı yazacağım. Yani araçüstü çadır, 2 yetişkin, 4 yaşında bir çocuk için gecelik toplam fiyat. Ali için yaşından ötürü hiç ücret ödemedik bu arada.

Araçüstü çadırı çoğu yer karavan ücretlendirmesi gibi yaptı. Yani normal çadırla gitseniz muhtemelen bu ücretler biraz daha düşebilir.

En pahalı kamp alanı Ayvalık’tı. 1 gece için toplam 260TL ödedik. Bozcaada’da kamp alanı olmayan bir yerde; Akvaryum koyunda kaldık ve ücret ödemedik. Bir de Kastamonu’da Horma Kanyonu’na yakın bir yerde Belediyeye ait bir kamp alanı vardı ve orası da ücretsizdi. Bunların haricide en uyguna konakladığımız yer ise Samsun’daki kamp alanıydı. Oraya da gecelik toplam 85TL ödedik. Diğerleri ise 150-200 arasındaydı genelde.

1 gece için otele: 350TL ve 21 gece için kamp alanlarına 2850TL yani konaklama için toplam 3.200 TL harcamışız.

Konaklama Toplam: 3.200TL

Not: Oteli çıkartırsak gecelik kamp alanı ortalaması 135TL oluyor. Kamp alanları hakkında yazacak çok şeyimiz var aslında ama bu yazı bütçe yazısı olduğu için konuyu dağıtmak istemem. Sadece şunu söyleyebilirim; Bu konuda ülkece daha gidecek çok yolumuz var.

Yemekler

Yemek harcamalarını uzun yolda kalem kalem tutmak elbette mümkün olmadı. Ama yine de çoğunu hatırlayıp yazabildik.

Gezinin Ege kısmında yemeklerimizi daha çok kendimiz hazırladık. Aracın arkasına yaptığımız mutfak düzeni sayesinde yemek hazırlamak inanılmaz kolay oldu. Mutfağın detaylarını da Instagram sayfamdan görebilirsiniz. Karadeniz kısmında ise daha çok dışarda yedik. Bunun da bir kaç sebebi var. Bazı günler hava şartları izin vermedi. Yağmur veya rüzgar mesela. Bazı günlerde de hızlı yer değiştirmek istediğimiz için, gezmek görmek istediğimiz yerler olduğu için kendimiz hazırlamakla uğraşmak istemedik. Ve elbette Karadeniz’e kadar gitmişken lezzetli yöresel yemeklerin de tadına bakmak istediğimiz için bu kısımlarda daha çok dışarda yedik.

Yaklaşık 29 öğünü dışarda yemişiz ve 6265 TL harcamışız. 2 yetişkin 1 çocuk, 1 öğün dışarda yemek ortalaması 216TL’ye gelmiş)

Yaklaşık 24 öğünü ise kendimiz hazırlamışız. Bunlar için yaptığımız market alışverişi için tahmini bir rakam belirledik. 100TL olsun. Buraya da toplam 2.400TL diyebiliriz.

Yani yemek için toplam 8.665TL harcamışız.

Etkinlikler

Bunları da ekleyelim. Sümela Manastırı’na müze kart ile girdik. Aylar önce başka bir gezide almış ve yıllık ücret ödemiştik. Manastıra çıkaran servislere 30TL verdik. Otoparka ise süreyi doldurmadığımız için bir ödeme yapmadık. Bu kısmı özellikle detaylı yazmak istedim çünkü biz bu kısmı tamamladıktan sonra Sümela’ya gidip çok fazla para ödediğini söyleyen arkadaşlarımız oldu ve şaşırmıştık. Eskiden otopark için de absurd bir rakam isteniyormuş, sanırım o uygulama değişmiş. Şuanda otopark ücretleri makuldu. Müze Kartınız da varsa zaten sadece kişi başı 15TL servis ücreti kalıyor.

Kastamonu’da Horma Kanyonu ve Ilgın Şelalesine toplam 18TL, Karadeniz’de yayla turuna 700TL, yaylada salıncakla sallanmaya 20TL, Frig Vadisi Emre Gölünde tekne turuna 60TL ödedik. Fırtına Deresi’nde rafting yapmayı çok istedik ama hastalık ve sonrasında hava şartlarından ötürü yapamadık ama size fikir vermesi için yazıyorum. Kişi başı 200TL civarındaydı.

Bunların haricinde geziyle doğrudan alakalı olmayan ama yine de bütçeye dahil edeceğimiz bir kaç kalem de şöyle: Ankara’da hamam keyfi 240TL, İzmir’de ve Samsun’da Ali için çocuk oyun alanları 300TL.

Yani etkinlikler için toplam 1.368TL harcamışız.

Ekstralar

Yanımızda Karadeniz hava şartlarına uygun yeterince kıyafet ve ayakkabı olmadığı için bir biraz alışveriş yapmamız gerekti. Yine siz kendi planlamanızı yaparken bu kısmı hesaba dahil etmeyin elbette. Bu kısma üçümüz için toplam 1.500TL ve bir kaç parça hediyelik yiyecek ve eşya içinde sanıyorum 1.200TL harcamışız. İlaç, kozmetik ve bakım ürünleri, benzinliklerden aldığımız ekstralar için de yaklaşık 500TL daha ekledik.

Yani ekstralar için toplam rakam 3.200 TL

Toplam Rakam

Haydi birlikte toplayalım.

Yol: 5.556TL
Konaklama: 3.200TL
Yemek: 8.665TL
Etkinlikler: 1.368TL
Ekstralar: 3.200TL

Genel Toplam: 21.989 TL

Çıkarımlarımız

Bütçeyi göz önünde bulundurarak yaptığımız çıkarımlar da şöyle.

  • Her ne kadar kamp alanlarının çoğu iyi hizmet sunmasa da çadırınızda/karavanınızda iyi bir düzen tutturursanız seyahat için yapılan en büyük harcama kalemlerinden biri olan otel masrafını ciddi ölçüde düşürebilirsiniz. Özellikle bir dinlenme tatili değil de, keşif ruhuyla yapılacak bir gezi/roadtrip ise, yani gündüz gezip, akşam sadece yatacak bir yer arıyorsanız kamp kesinlikle uygun bir alternatif.
  • Kamp deyince akla kendi yemeğini pişirmek, hatta sürekli mangal yakmak vs. gelebilir. Biz bu gezi esnasında yanımıza mangal almadık. Pratik ve kolay menüler hazırladık. Özellikle Karadeniz kısmında konaklama şeklimiz kamp olsa da yemek olayını daha çok dışarda hallettik. Bu da yeni bir kamp & gezi şekli oluşturdu bize. Hatta bir sonraki tur için şöyle düşündük. Eğer bir deniz/dinlenme tatili değilse, yeni yerler gezeceğimiz bir rota belirlediysek aracın bagajına mutfak için yaptığımız çekmeceleri boşaltalım ve kıyafetlerimizi buraya yerleştirelim. Yine çadırımızda kalalım ama yemekleri tamamen dışarda yiyelim.
  • Biz çadırımızı Şubat ayında 14.750TL’ye almıştık. Markası Brothers Camp ve kar hariç her türlü iklimde deneme şansımız oldu. Çok memnunuz. Alırken bunun iyi bir yatırım olacağını biliyorduk. Gerçekten yanılmamışız, bize harika anılar biriktirme fırsatı sunmasının yanısıra parasını da çoktan çıkarttı.

Bu Rotayı Yapmak Yerine Evde Kalsaydık Ne Kadar Harcardık?

Bu rotayı planlarken eğer gitmezsek ve bu 1 ayı evde geçirirsek ne kadar masrafımız olur diye de bir hesaplayıp, karşılaştırma yapmıştık. Gezsek de, evde kalsak da her ikisi için de iyimser bir tahminle yaklaşık 17.000TL giderimiz olacağını öngörmüştük. Mesela:

  • Yola çıkmadan önce internetten seyahat için bir minik çanta almıştım ama yetişmemişti. Eve döndüğümüzde kargo kapıdaydı. O anda 41 gün boyunca herhangi bir internet alışverişi yapmadığımızı farkettik. Artık çoğumuzun evine gün aşırı kargo geldiği bir dönemde bu süre de bizi mutlu etti ve biraz düşündürttü.
  • Evden çıkarken buzdolabını falan boşaltıp evin ana elektrik şalterini kapatmıştık. Dün evde olmadığımız 1 aylık dönem için 95TL’lik elektrik faturası geldi. Normalde evde standart elektrik kullanımının haricinde Bodrum sıcağında her gün klima da açık olur. Ve yaz aylarında yaklaşık 2-3bin TL kadar bir elektrik faturası öderiz.
  • Evde kalsaydık, yine haftasonları yakın yerlere kampa/geziye gitmek isteyecektik. Onları da hesaba ekledik.
  • Aslında Ali bu sene yaz okuluna devam edecekti. Elbetteki okulu da çok kıymetli buluyoruz ve okulumuzu çok seviyoruz, yanlış anlaşılmak istemem. Ama biz bu yaz için okul yerine bir koca ayı birlikte büyük ailemizi de ziyaret ederek, tatil yaparak yollarda geçirmeyi tercih ettik. Bu tercih ile birlikte yaz okulu ücreti de ödememiş olduk.
  • Bir aylık süre içerisinde yaşamsal harcamaların büyük bir kısmını aslında gezerken yapmış olduk, gezdiğimiz gördüğümüz yerler ve biriktirdiğimiz anılar yanımıza kar kaldı.
  • Yollardayken bir kaç parça eşya ile çok da mutlu şekilde yaşayabildik. Ama eve döner dönmez bitmeyen bir ihtiyaçlar döngüsüne girdik yeniden. Yoldayken gerçekten ihtiyaç duyduğumuz şeylerin haricinde yeni bir şey almak aklımız bile gelmedi, zira arabada zaten hiç yer yoktu. Ve öyle de mutlu yaşanıyormuş onu gördük. Elbetteki ikisinden biri tek başına doğru değil. Sanırım bir denge gerekiyor.

Biz bu rotayı yaparken minimum harcama yapacak şekilde bir planlamayı hedeflememiştik ve böyle bir rakam çıktı. Yani aslında daha ekonomik olsun isterseniz bence o da mümkün.

Gezmek, seyahat etmek, tatil yapmak, çocuğunuzla ve ailenizle anılar biriktirmek için alternatif yollar arıyorsanız kamp tatili yapmayı, konaklaması kamp olan geziler/rotalar planlamayı düşünebilirsiniz.

Çocukluğunu her yaz haftalarca ailesiyle kamp yaparak geçirmiş biri olarak diyebilirim ki, kamp yapmak tüm zahmeti ve eziyetine rağmen :), çocuklarınıza verebileceğiniz en güzel hediyelerden biri.

Sevgiyle kalın.
Seval

Ağustos 2022
Bodrum

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir