Dijital Kütüphane, Tüm Yazılar, Yoga

Nefes Çalışmaları

Çocuklar için Eğlenceli Nefes Çalışmaları

Bu postu yazmaya başladığım sırada, oğlumun okulunun sosyal medya hesabında bir paylaşımına denk geldim. “Güvenle nefes alan çocuklar hayatlarını daha sağlıklı sürdürür” diyordu. Tam da nefes hakkında düşünürken karşıma çıkan bu harika mesajı sizlerle paylaşarak başlamak istedim.

Nefes, bizi doğduğumuz anda bu hayata bağlayan ilk eylem. Her gün çabasızca alıp verdiğimiz nefes ne kadar önemli ve kıymetli. Sıkılınca, üzülünce, korkunca, mutlu olunca, aşık olunca, sevinince, uyanıkken, uyurken, koşarken, dururken, gün içinde ihtiyacımıza göre değişen, fiziksel bedenimize can veren muazzam bir işleyiş. Bunu çocuk yaşta farketmek hayatlarımızı nasıl değiştirirdi sizce?

Nefes farkındalığı ile bir çocuk dikkatini dışarıdan alıp, içeriye yönlendirebilir. Bu sayede odaklanması kolaylaşır. Ayrıca kısa ve hızlı nefeslerin yerine, uzun ve sakin nefesler ile vücuda alınan oksijen miktarı artar. Biliyoruz ki uzmanlar doğru nefes almanın ne kadar faydalı olduğunu uzun uzun anlatıyor.

Öbür taraftan “nefes” yogada da karşımıza çıkan bir kavram. Nasıl ki fizikte kurallar varsa yogada da kurallar vardır. Bu kurallar iç barış, zihni sakinleştirme, irade gücünün kontrolü ve sükutun gerçekleşmesini sağlamak için sistematik bir talimatlar dizisi içerir. 8 kavramdan oluşur ve bunlardan biri de “Pranayama”dır. Pranayama, yani nefes egzersizlerinin uygulanması, yaşam gücünün (prana) kontrolü için yapılan çalışmalardır. 

Tüm bunlardan ötürü çocukların küçük yaşta nefes farkındalığı kazanmalarına katkıda bulunmak istedim. Bu sefer ilk defa benim gibi bir yoga eğitmeni arkadaşımı birlikte çalışmaya davet ettim. Sevgili Özge Şahinoğlu bilgisi ve tecrübesi ile içeriğe katkı sağladı, dökümanı zenginleştirdi. 

Her ikimiz de çocuk yogası derslerimizde yoga asanaları yapmanın yanı sıra nefes çalışmaları yapmayı da çok seviyoruz. Bazı derslere nefes ile başlayıp, dersi nefes ile bitiriyor, bazen de nefesi ders akışı içerisinde hikayenin uygun yerlerine ekliyoruz. Dökümanda nefes çalışmalarını nasıl uygulayabileceğinizle ilgili başka tavsiyeler de bulacaksınız. Elbette çocuklarla onlarca farklı çalışma yapabilirsiniz. Biz 8 tanesini seçtik. Sizin de uyguladığınız, sevdiğiniz başka teknikler varsa bizimle paylaşırsanız çok mutu oluruz.

Tüm bu çalışmaları yapmak için yoga eğitmeni olmanıza gerek yok. Eğer bir ebeveynseniz, çocuğunuzla güne başlarken veya uyumadan önce de basit çalışmalar yapabilir, birlikte bir “nefes rutini” oluşturabilirsiniz. Nelere dikkat edeceğinizle ilgili detaylı bilgi dökümanda mevcut. 

Çocuklar için eğlenceli Nefes Çalışmaları’nı aşağıdaki formu doldurarak ücretsiz edinebilirsiniz.

Değerli fikir ve yorumlarınızı benimle paylaşmayı unutmayın.

Sevgiler,
Seval

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

4 Yorumlar

  1. Çok teşekkür ederim

    1. Rica ederim, Sevgiler 🙂

  2. Sevalcim cok tesekkurler… çok önemli bi konuya deginmissin 🙏

    1. Rica ederim Çağıncım 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir