Gezi & Kamp, Tüm Yazılar

Beçin Kalesi ve Ortaçağ Kenti

Bugün evimize çok yakın bir yere gidiyoruz. Güzel Milas’ımızı, Milas ovasını biraz yüksekten izleyeceğiz. Romalılar, Menteşeoğulları ve Osmanlıların hakimiyet sürdüğü bir yere, bir ortaçağ şehrine gidiyoruz; Bugün ziyaret edeceğimiz yer Beçin Kalesi.

Yaşadığımız bu bölge, Antik Dönemde Karia Bölgesi olarak geçiyor. Ve bugün ziyaret edeceğimiz yer de Karia’nin merkezi.

Burada yerleşim MÖ 1500’e kadar uzanıyor. Bugün bizim gezdiğimiz bu bölgeyi Osmanlı zamanında Evliya Çelebi de gezmiş. Seyahatname’de iç kaleden, aşağı şehirden ve camiden bahsetmiş. Tarihi kucaklamış bir yerde geziyoruz yani. 

Uzun zamandır kazı çalışmaları yoğun şekilde devam eden bir alan burası. Ve 2012 yılında Beçin Kalesi UNESCO dünya mirası geçici listesine girmiş.

Yakın zamanda kale içinde yürütülen kazılarda çok ender bir buluntuya rastlanmış. Literatürde daha çok ‘Yıldız Savaşçısı’ veya ‘Yıldız Avcısı’ olarak bilinen Kilia tipi idol başı bulunmuş. Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş’ın verdiği bilgilere göre Yıldız Savaşçısı Heykelciği milattan önce 3000-3500’li yıllara tarihlenen ve çok nadir olarak ele geçen bir örnekmiş. İbadet ya da tapınma amaçlı kullanıldığı düşünülen bu heykelciğin dünyada sadece 30 kadar örneği bilinmekteymiş.

Biz açıkçası burayı sadece Beçin Kalesi olarak biliyorduk, bu kadar geniş bir alana yayılmış bir tarihi alandan habersizdik. Bu büyük ortaçağ şehrinde yerleşim 1960 yılına kadar kesintisiz devam etmiş. Zaman içinde insanlar bugünkü Beçin mahallesine/köyüne inmişler. Tabi yukarıya suyun temini zor. Önceleri hayvanlarla su getiriliyormuş ama zaman içerisinde ovanın da artık güvenli bir yer olduğu düşüncesiyle 1950lerden itibaren ovaya yerleşim başlamış. 1960tan itibaren de buradaki yerleşim büyük oranda bitmiş. Sonra da kazı bölgesi olarak ilan edilmiş.

Kazının başkanlığını Prof. Dr. Kadir Pektaş yürütüyormuş. Alanı gezmeye gitmeden önce araştırma yaparken bir kaç röportajını izleme fırsatım oldu. Kendisi buranın önemini şöyle vurguluyor; “Eğer Ortaçağ ve sonrası Türk şehirlerinin özelliğini anlamak, görmek ve bilmek istiyorsanız, canlı şahit olarak, Beçin’e gelmek zorundasınız.” 

Kalenin Yıkılma Tehlikesi

Girişte görevliden öğrendiğimiz kadarıyla kale yağmurlardan sonra yıkılma tehlikesi taşıdığı için ziyarete kapanmış. Sadece kale bölümü! Ama dediğim gibi kazı alanı epey büyük. Biz de kaleyi uzaktan inceledik ve diğer bölümleri uzun uzun gezdik.

Kaleden Başka Neler Var?

Hellenistik Dönemden mezar anıtları, Türk dönemine ait hamam ve sarnıç gibi kamu yapıları, medreseler, hamamlar, camiiler, çeşmeler, havuzlar, müze daha bir çok bölüm mevcut.

Karia Yürüyüş yollarının bazı kolları da yine bu alandan geçiyor. Biz bir sonraki gezimizde hazırlıklı gelip Denizcik Gölü’ne giden 3km’lik kısmı yürümeye niyet ettik.

Çocukla Rahat Gezilir mi?

Biz Beçin Kalesi ve ortaçağ şehrini 6 yaşındaki oğlumuz ile çok rahat gezdik. Bebekliğinden beri bu tarz yerleri gezmeye çok alışkın. Artık yaşı gereği ilgisi, merakı sayesinde daha keyif alarak gezebildi. Girişe kadar araçla çıkılıyor. Otoparka bırakıp yukarı doğru yürüdük. Alan epey geniş ancak çok dik yokuşlar yok.

Ağaçlar, yeşillikler ve sular içinde, kır havasında bir ortaçağ şehri. Biz güneşli, ılık bir Aralık gününde gezdik ve çok keyif aldık.

Ücretli mi?

Alana giriş ücretli. Biz Sanal Müze kartlarımız ile girdik. Hatta süresi dolmuş, hemen kapıda yeniledik. Bir yıllık Müze Kart ücreti kişi başı 60TL ödedik. Oğlumuz için ücret ödemedik.

Beçin Kalesi nerede?

Milas’ın 5 km. güneyinde, Ören karayolu üzerinde, ovaya hakim bir tepe üzerindeki yer almaktadır.

Lokasyon için TIKLA!

Biz bugün “Milas’tan Çıktık Yola, Beçin Kalesinde verdik mola!”

Beçin Kalesi gezimiz hakkında detayları @milastanciktimyola Instagram sayfamızda,
“Beçin Kalesi’23” ismiyle öne çıkanlardan hikayeleri ve #sevalbeçin2023 etiketiyle tüm post ve videoları inceleyebilirsiniz.

Ayrıca, “Beçin Kalesi ve Ortaçağ Şehri” videosu çok yakında Youtube Kanalımızda! Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone Ol!

Beçin Kalesi hakkında yorumlarınız veya sorularınız varsa yorum bırakabilirsiniz. Yeni yazılarda görüşmek üzere. 

Seval
Aralık 2023
Beçin Kalesi, Milas, Muğla

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir