Çocuk Yogası Eğitimini nereden aldım?
Çocuk Yogası Eğitimi almaya karar verdiğimde yolum YogaZone İstanbul ve Burcu Olgun ile kesişti. Bu vesile ile Yoga Alliance onaylı 95 saatlik Çocuk Yogası Uzmanlaşma Programı’nı Burcu Hoca ile tamamladım.
Bir kısmı Istanbul’daki stüdyoda, bir kısmı da pandemi sebebiyle Zoom üzerinden online yaptığımız eğitimde aşağıdaki başlıklarda hem teorik hem uygulamalı kapsamlı bir eğitim aldık.
Çocuk yogasının yararları, yaş gruplarına göre çocuk gelişimi ve öğretme yaklaşımları, çocuklar için nefes egzersizleri, yoga duruşları, ısınma, oyunlar, meditasyon ve gevşeme teknikleri, yoga dersi hazırlama, kitap, oyuncak, müzik ve çeşitli malzemeleri ders akışı içerisinde kullanma, dil kullanımı, sınıf yönetme, özel ihtiyacı olan çocuklar ve çocuk yogası, çocukluk dönemi fizyolojisi ve anatomi, çocuklar için yoga felsefesi ve enerji anatomisi, ebeveynler, okul yöneticileri ve öğretmenler ile iletişim ve daha bir sürü başlık…
Eğitim boyunca ödevler hazırladık, eğitmen matına geçip ders yaptırdık. Sınıf eğitiminlerinin sonunda bir de yazılı sınav olduk. Tüm bunlardan sonra Yoga Alliance onaylı Yoga Eğitmeni belgemizi alıp ders vermeye başlayabilmemiz için 10 staj dersi yapmamız gerekiyordu.
10 staj dersimi eksiksiz tamamladım. Mutluyum. 🙂 Benim için çok keyifli ve öğretici bir staj dönemiydi. Bu 10 ders boyunca neler yaptığımı, neler öğrendiğimi, neler hissettiğimi yazmak istedim. Hem ilerde bu ilk adımları hatırlamak isteyebileceğimi, hem de benim gibi bu yolculukta yeni olan başka Çocuk Yogası Eğitmenleri için faydalı bir paylaşım olabileceğini düşündüm.
İlk dersimi ne zaman yaptım?
İlk dersimi İstanbul’daki stüdyo buluşması biter bitmez yapmıştım. 7 yaşındaki yeğenim ile evde bir ders yapmıştık. Çok istekli ve uyumluydu, o yüzden kendimi çok rahat hissettim. Belki de ilk dersler için tanıdığınız çocuklarla ve küçük gruplarla ders yapmak daha kolay olur. En azından benim için öyle oldu. Mekan da ev olunca ilk ders çok rahat geçti. Ve staj derslerim için motivasyonum arttı.
Burcu Hoca ile sınıf eğitimlerini yaz başında bitirmiştik. 1 sene içerisinde 10 staj dersini yapmamız gerekiyordu. Benim 9 tane daha dersim vardı. Niyetim bir mekanda herşeyi ile gerçek dersler yapmaktı. Ama acele etmedim.
Derslerimi nerede yaptım?
Bir zaman sonra Bodrum’da yeni bir mekan ile yolum kesişti. Bitez’de bir mandalina bahçesinde Pupa Oyuncak & Cafe. Çocukların bahçede oynayabileceği onlarca güzel oyuncak, kum havuzu, çadır, hamak vs. olan tatlı mı tatlı bir cafe. Hem de ahşap oyuncaklar satan bir dükkan. (Bodrum’a yolu düşen çocuklular için güzel bir durak, not edin) Aslında Ali’yi götürmek için gitmiştim ama zaman içinde mekanın sahibi ve birlikte çalıştığı arkadaşının dünyalar tatlısı çocuklarıyla da kaynaştık. Ve ilk yoga dersi için anlaştık ve derslere başladık. Staj dersi olacağı için duyuru yapmadık.
Bu dersleri aynı zamanda karşılıklı deneme dersleri olarak değerlendirdik. Mekan uygun olur mu, çocuklar sever mi, yaş grubu ne olur gibi soruların cevaplarını da değerlendirerek devam ederiz diye konuştuk.
Biz derslere devam ederken ders sırasında mekanda olan başka çocuklar varsa, onlara da söyledik, katılmak isteyenleri derse aldık. Sosyal medya hesaplarımızda da paylaşınca Pupa’ya severek gelen arkadaşlarımız da çocuklarıyla derslere geldiler. Soran gelmek isteyen herkesi yaş grubu ayırmadan davet ettik. Son dersimizde 9 çocuk vardı. Deneme derslerinden ücret almadık. Staj dersi de olsa ücret alınabiliyor tabi ki, ben tercih etmedim. Sadece ders hazırlama ve uygulamaya odaklanmak istedim.
Her ders için yeni bir tema belirledim.
Staj dersi yapacak yoga eğitmeni arkadaşlara da bunu tavsiye ederim. Ne kadar farklı tema hazırlarsam benim için o kadar tecrübe olur diye düşündüm. Hatta bazıları o ara gerçek hayatta olan konularla bağlantılı idi. Örneğin ilk dersimiz kamp temalıydı. Çünkü çocuklardan ikisi o hafta hayatlarında ilk defa kamp yapacaklardı ve çok heyecanlıydılar. O heyecanları derse de yansıdı bence. Başka bir hafta çocuklardan birinin doğum günüydü, dersi partinin olduğu gün yaptık. Ve temamız doğum günü pastası yapmaktı. Başka bir ders günümüz dolunaya denk geldi. O günün akşamında mekanda anneler için yapılacak dolunay çemberi hazırlığı vardı ve çocuklar da biliyorlardı. O vesileyle o dersi ayı ziyaret edeceğimiz bir uzaya yolculuk dersi gibi tasarladım.
Sürprizli şeyler oldu mu?
Oldu 🙂 Bir dersi müzik ile kurgulamıştım. 7-8 farklı çocuk şarkısı hazırlamıştım. Dans ediyor, müzik durunca bir poz yapıyor, sonra sıradaki şarkı ile devam ediyorduk. 2,5 yaşında miniklerden biri sevdiği şarkı değişti diye çok ağladı, hep aynı şarkıyı açtırmak istedi. 🙂
Kamp temalı ilk dersimde ise çocuklara biraz yogadan bahsettikten sonra “Şimdi birlikte bir ormana gidip kamp yapacağız” dediğimde 4 yaşındaki bir çocuk aniden gözyaşlarıyla ağlamaya başladı. “Gitmeyelim, ben korkarım” diye. Aslında hayali bir kamp olduğundan bahsetmiştik ama o anda çocuk onu gerçek sandı. Böyle birşey hiç beklemiyordum. Annesi de yakınımızdaydı. Hayali bir kamp olduğundan, buradan bir yere gitmeyeceğimizden tekrar bahsedip, hadi annen de bize eşlik etsin diyerek derse devam edebildik. 🙂
Başka bir derse Monkinya yoga zarını (materyaller kısmında anlatacağım) götürmüştüm. Ve zarı kapatırken içine ağırlık ve ses olsun diye kabuklu fındık koymuştum. Derste miniklerden biri içinde ne olduğunu sordu, ben de söyledim. Ablasına döndü ve “Ben fındık yemek istiyorum” dedi 🙂
Yüzümü güldüren tatlı anlar…
Ders henüz başlamamış. Çocuklardan biri yoga matına geçmiş bana sesleniyor “Öğretmenimizzzzz”
3 yaş altı iki çocuk elele tutuşmuş matlara doğru yürüyorlar ve biri şöyle diyor “Hadi yoga yapalım”
2,5 yaşında bir çocuk beni kapıdan görür görmez “YODDDAA” diye bağırıyor. Evde kelebek pozunu hatırlayıp, “Seval öğretti” diyor.
Çocuklardan biri diğer çocuklara “Hadi bir çember yapalım, başlıyoruz” diyor.
Ali matları serdiğimizi görür görmez geliyor ve aşağı bakan köpek yapıyor.
Yaş grubu:
Başından sonuna kadar her derste olan 2 öğrencim 4 ve 5 yaşlarındaydılar. Ama her hafta daha küçük ve daha büyük bir çok farklı çocuk derse katıldı. Bu da farklı yaş gruplarıyla çalışmayı deneyimlemek için çok iyi oldu.
Malzeme:
Her ders için temaya ve ders akışına uygun malzemeler götürdüm. Yoga kartları, çizimler, fotoğraflar, oyuncak, tüy, ponpon, pipet, top kullandım. Bir hafta bahçedeki mandalina ağaçlarının yapraklarıyla nefes çalıştık. Daha denemek istediğim onlarca şey var tabi malzeme olarak.
Bir de evde printer olması işimi çok kolaylaştırdı. Hatta bir ara heves edip kendime PVC makinası da almıştım 🙂 İyi ki almışım, iki makinayı da neredeyse her ders hazırlığında kullandım.
Derste kullandığım çizimlerin bazıları bana ait. Kendi çizimlerim haricinde ihtiyaç duyduğum başka çizimler, boyama sayfaları veya fotoğraflar da olabiliyor. Bunları bulabildiğim bir çok site var. Önce “free” seçeneği ile filtreleyerek aradığım şey ücretsiz var mı ona bakıyorum. Yoksa çok uygun fiyatlara indirip kullanabiliyorum. Bu konuda hassasım. Asla google’a yaz, görsellerde ara, bulduğunu kullan yapmam, doğru olmaz. 🙂
Ders Sonrası Aktivite:
Her dersin sonunda o dersin teması neyse onunla ilgili hazırladığım boyama sayfalarını boyadık. Kendi markam Monkiya’nın ürünlerinden de kullandım, hazır başka sayfalar da. Bu boyama seanslarının da çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Yaş grubu farketmeden tüm çocuklar severek katılıyor boyama kısmına. Eğer derste yaptığımız yoga pozlarını boyuyorsak poz hakkında sohbet ediyorum çocuklarla. Boyadıkları kağıdı eve götürmelerini öneriyorum. Tüm bunlar derste yaptıklarımızı hatırlayabilecekleri bir araç oluyor. Hem de ders biter bitmez dağılmayı değil, minik masalarda yeniden buluşmayı çok seviyorum.
Hangi kaynaklardan, kimlerden yardım aldım?
Çocuk Yogası Eğitim kitabım ve eğitim süresince tuttuğum tüm notlar zaten hep önümdeydi. Onların haricinde yeni kaynaklar da olsun istedim. Küçük bir araştırma ile başlangıç için şu kaynakları aldım.
Monkinya için 3 yıl evvel çizdiğim yoga kartları vardı. O zamanlar hayatımda çocuk yogası yoktu. Şimdi derslerimde en çok kullandığım materyal oldu Monkinya Yoga Kartları. 🙂 Bir de yoga zarımız var, onu da kullandım ve çocuklar da çok sevdi. Monkinya ürünlerini incelemek isterseniz aşağıdaki linklere bakabilirsiniz.
https://www.instagram.com/monkinya/
https://www.etsy.com/shop/monkinya/
https://www.monkinya.com/
Ve kaynaklardan başka insanın bir de danışabileceği bir yakınının olması çok kıymetli. Monkinya’da birlikte çalıştığım hem arkadaşım hem ortağım Merve yıllardır çocuk yogası eğitmenliği yapıyor. Katar’da yaşıyor, taa oralardan her an her soruma cevap verdi, fikir verdi, yol gösterdi. Her dersin sonunda unutmadı, “Ders nasıldı?” diye mesaj attı. Motive etti. Bu desteğin de çok çok kıymetli olduğunu anladım. Teşekkürler Merve 🙂
Raporlama yaptım mı?
Her dersin sonunda aynı gün hiç bekletmeden dersle ilgili herşeyi yazdım. Bir format hazırladım. Çocukların yaşları, dersin teması, akışı vs. teknik şeylerin yanısıra o derste çocukların tepkileri nasıldı, ben neleri iyi yaptım, neler iyi gitmedi gibi türlü soruya yanıt yazdım. Sayfalar dolusu detaylı rapor çıkarttım. Burcu Hoca bu kadar detaylı istemedi tabi ki, ona yollarken onun istediği bilgileri verecek şekilde sadeleştirdim. Bir yandan da kendime 10 staj dersinden kapsamlı bir raporlama yapmış oldum. Bu notların bana ileride çok faydası olacağını düşünüyorum.
Aynı şekilde fotoğraf ve video çekebildiysem onları da hiç bekletmeden düzgünce klasörledim. Bu tarz işleri bazen angarya gibi görsem de genelde seviyorum. O günlerde yapmazsan kaybolup, karışıp gidiyor zaten. 🙂
Online Ders yaptım.
Son dersimi, ilk dersi birlikte yaptığımız yeğenimle yaptık. Böylece onunla başlamış, onunla bitirmiş oldum. Tek farkla, bu sefer dersi online yaptık, çünkü farklı şehirlerdeyiz.
Özellikle derslerden birini, tecrübe olması için online denemek istedim. Tek çocuk olması, yoga için yine çok heyecan duyması, derse hazır hissetmesi ve annesinin de yanında ona eşlik etmesiyle harika bir ders yaptık. Benim için çok keyifliydi.
Ve Yoga Alliance onaylı belgemi aldım. 🙂
Çok isteyerek çıktım bu yola. Ve daha şimdiden çok şey öğreniyorum. Umuyorum paylaşmaya ve öğrenmeye devam ederim.
Teşekkürler…
Pupa’nın tatlı sahibi Gökçe’ye, Didem’e,
En büyük destekçim Merve’ye,
Derse katılan tüm çocuklara,
Anne babalara, arkadaşlarıma,
Yoga hocam Burcu’ya,
Derslere çok gelmek isteyen ama fırsat bulamayan arkadaşlarıma çok teşekkürler 🙂
Yakında yeni programda görüşmek üzere.
Seval